søndag 7. september 2008

Egenlesing kap:5-7

Sammendrag av kapittel 5:

Når man skal benytte seg av informasjon man finner på internett,bør man ha den generelle kildelæren med sine kildekritiske elementer i bakhodet.

For å finne ut hva vi kan bruke kildene til,må vi undersøke en del grunnleggende ting: Hvor kommer den fra? Hvor klar og presis er den? Representerer den en bestemt sjanger,dvs. hva slags tekst dreier det seg om ? Og vi må tolke kilden med utgangspunkt i den tid den ble til, om forfatteren representerer en spesiell retning innen det aktuelle fag eller vitenskap, om den kan ha vært gjenstand til fordreining eller forvanskning. Vi snakker om primærkilder,dvs. kilder som ikke bygger på andre kilder, og sekundærkilder. Kildekritikk som metode ble utviklet på 1800-tallet.

Man kan også operere med en såkalt indre kritikk: Hva mente forfatteren?
Mente han det han sa? Kan man anta at han hadde rett i det han sa?
Her må man ha fokus på opphavsmannens troverdighet,evne og vilje til å snakke sant.
Man bør heller ikke glemme grunnleggende dimensjoner som sannsynlighet og sunn fornuft.

Kvalitetstegn kan være dersom det blir gitt god informasjon om hvilket fagfelt som dekkes og på hvilket nivå.

Coockies er små informasjonskapsler som ligger som spor etter brukeren på nettet.

Kapittel 6:


Hvordan man velger og gå frem for å løse en oppgave er viktig, det er her lurt å sette seg inn i hvilke tilbud som ligger i databasene, og søke i alternative baser. Her kan man utvikle sin informasjonskompetanse ved å se hva som finnes, hvordan man finner det og hvordan man kan bruke funnene.

FORSKDOK er navnet på Bibsys database for registrering av forskningsresultater.

Filtrering av informasjon blir brukt som en sikkerhet mot "ulovlige søk", man skal være oppmerksom på problemstillingene rundt ytringsfrihet og sensur på Internett.

En søkemotor samler og søker informasjon fra internett, skal man ha ferskeste data innenfor et emne er det nyhetsmediene som er best oppdatert. Yahoo og Kvasir er mest kjent i Norge. Google blir ansett som den beste søkemotoren.

MetaLib er en programløsning som skal gjøre det mulig å søke på tvers av informasjonsressurser.

Kap 7:

Skal man søke etter informasjon er det viktig å først definere informasjonsbehovet. Deretter er det lurt å legge opp en søkestrategi avhengig av hva slags fase man er i, enten man er i en studie eller forskningsprosess. Å finne dekkende søkebegreper, og benytte seg av ulike hjelpemidler som søkemotor, kataloger og spesialiserte databaser vil være en god start. Dersom man starter i nærmeste (fag)bibliotek er man nesten nødt til å finne noe som kan være egnet til ens informasjonssøk. Det vil være en fordel å benytte seg av ressurser på den skjulte web og søke i Bibsys. Skulle man stå litt fast kan det være en ide å minimalisere søket ved f.eks å bruke flere ord og notere alternative søkeord til emnet. Ellers så skal man ikke glemme at det fortsatt finnes mye god informasjon i trykt format!

Ingen kommentarer: