mandag 1. september 2008

4.1 Hvordan vurdere kilder?

-Om troverdighet, objektivitet, nøyaktighet og egnethet.

Det er viktig å se etter kvalitetstegn hos kilden som går ut på forfatterens bakgrunn og kompetanse. Det er et godt tegn dersom forfatteren er anerkjent og har tilknytning til en institusjon og har skrevet noe som tidligere har blitt publisert. Dersom andre utenforstående eksperter har godkjent kilden kan man være ganske sikker på at kilden er troverdig.

Dersom man for eksempel skal skrive en avhandling om Aristoteles, må man se nærmere på om kilden stiller seg objektiv til emnet, eller om fremstillingen er subjektiv. Det kan være lurt å kontrollere om det som står strider imot eller støtter opp om tidligere kunnskap om emnet, for å se om kilden er objektiv eller om den er partisk.

En annen ting som er lurt er å kontrollere om kilden inneholder dokumentasjon som er eksakt og som omfatter nøyaktig informasjon om emnet. Om kilden er oppdatert eller om den bygger på gammel viten kan også ha relevans for hvorvidt man kan anvende kilden i sin avhandling.

For at man skal få best utbytte av kilden, må man se nærmere på om informasjonen er relevant for det emnet man søker etter, sånn at man ikke trekker inn ting som strekker seg utenfor emnet. Også ved å se på hvem teksten er beregnet på som leser, dvs om kilden henvender seg til de ufaglærte eller de som sitter med kunnskap innenfor området, vil være med på å avgjøre kildens egnethet.

Lagt inn av Ann Mari kl. 00:52 0 kommentarer
Etiketter: 4.1 Hvordan vurdere kilder?

Ingen kommentarer: