onsdag 27. august 2008

5. Forskning om Ethos

Finn fagstoff om Ethos.

1. Tolkning, rasjonalitet og sannhet i pedagogisk-historisk forskning - En refleksjon over vitenskapelig aktivitet i -historisk pedagogikk
av Vegard
Norsk pedagogisk tidsskrift, 2008, Nr 03
En forskningsmetode kan forstås som et sett med regler eller et håndverk som anvendes for å realisere de mål vi har satt for vår forskning. Det er i utgangspunktet uproblematisk å hevde at i pedagogisk-historisk forskning handler det om å kunne lese. Vi leser fortiden. Hvordan vi leser er derimot et større problemfelt, som har vært gjenstand for omfattende debatt gjennom lesningens historie. I denne artikkelen drøftes et utvalg filosofiske probl...
kilde: Idunn

2. Gjør det vondt å tenke? spurte Arne Næss en gang. Nei, ikke om smerte sammen med Arne Johan Vetlesen. Forfatteren er professor i filosofi ved Universitetet i Oslo. Han arbeider særlig med sosialfilosofi, et fag som står sosialmedisinen nær.

I denne boken er Vetlesen særlig opptatt av psykisk og sosial smerte i betydningen mangel eller tap. Mange mennesker lever i en tilstand av rest og gjeld til det ønskede livet: «Den psykiske smerten som genereres ved at vi eksisterer i mangel, at vi er mangelvesener, at vi således lever i fravær av værensfylde og perfeksjon.» Til tross for materiell velstand og avansert medisin lever i en smertefull tid. Årsaken er mangel på samsvar mellom menneskelivets grunnvilkår og de økonomisk/politiske rammevilkår. Til menneskets gitte, ikke valgbare grunnvilkår hører: avhengighet, sårbarhet, dødelighet, relasjonenes skjørhet og eksistensiell ensomhet. For å forebygge smerte, må samfunnet respektere, ja, betjene disse grunnvilkårene. Det kan vi etter Vetlesen gjøre ved å skape et sosialt klima som inneholder trygge normer, godtar svakhet, vil den andres vel og byr på rause fellesskap.

kilde: google scholar.

3.Ut i fra faglitteraturen og universitetsforlaget i filosofi, er Tenkere å ideer pensum i ex-fil. Kildene er troverdige fordi det er skrevet om filosofer som hadde dokumentasjon fra det greske. Filosofene hadde to begreper etikk (av.gr. ethos=sedvane) og moral ( av latin. mos sed/skikk)brukes ofte synonymt, slikt tilfellet også vil være i denne boken. Vi kan imidlertid skille mellom dem ved å si at etikk er læren om menneskets moral.(s.101)
Tenkere å ideer av Torstein Tollefsen,Henrik syse og Rune Fritz Nicolaisen.
Bok : Gyldendal Norske Forlag AS 2002
1.utgave 1997
2.utgave, 9.opplag 2006

Ingen kommentarer: